Hidroizolatii terase circulabile
Hidroizolatia teraselor circulabile se realizeaza prin folosirea unuia sau mai multor straturi de membrane bituminoase hidroizolante sau a unei solutii lichide hidroizolante cu strat final de eparatel care permite traficul intens pe suprafata ( placi eparat, dale, etc ). Punerea in opera este eparate cu tehnologia de aplicare a hidroizolatiei pentru terasele necirculabile cu diferenta ca peste stratul final hidroizolant sunt aplicate eparate de eparatel a hidroizolatiei (dale pe pat de nisip, gresie, etc)
Terasele circulabile fac parte din categoria teraselor utilitare si sunt definite ca terase ce comporta functiuni utilitare in exploatare. Acestea pot fi:
- Terase circulabile pietonal terase de acces şi/sau flux pietonal (cu utilizare redusă sau intensă);
- Terase carosabile terase destinate accesului şi parcajului auto;
- Terase cu utilitate multiplă (mixte).
Procesul de hidroizolatie este asemanator cu cel al teraselor necirculabile si consta in:
- Pregatirea stratului suport (inlaturare nisip, pietris, dale, daca este cazul), curatare si deprafuire. In functie de starea suprafetei se poate face o decopertare a stratului suport partiala sau totala. In cazul decopertarii totale este posibil sa fie necesara turnarea unei sape de panta;
- Amorsarea suprafetei de lucru ;
- Inlocuirea gurilor de scurgere ;
- Aplicarea membranelor bituminoase alese in sistem multistrat. In cazul teraselor circulabile nu se executa hidroizolatia in sistem monostrat. Eliminarea condensului se va face folosind o membrana de difuzie (membrana perforata) ;
- Pentru a suporta trafic mediu spre intens este necesara realizarea unui strat de uzura. Acesta este compus de obicei dintr-o sapa armata. Intre hidroizolatie si sapa se foloseste un strat de separatie si protectie din folie de geotextil. Ca strat final se poate folosi pavaj din gresie, dale sau orice alt element rezistent la trafic.
Din punct de vedere al hidroizolatiei, in cazul teraselor circulabile trebuie acordata o atentie sporita si folosite materiale de foarte buna calitate. Recomandam folosirea membranelor de tip SBS in sistem multistrat.