Hidroizolatii

hidroizolatiiDaca nu v-ati gandit niciodata care ar fi rostul unei hidroizolatii, sigur va aduceti aminte de perioadele in care ploua cu putere la vecinul de sus, care in mod pur paradoxal statea si la ultimul etaj si va ploua si in apartamentul vostru. Si fix atunci, v-ati dat seama ce bine era daca tot blocul avea hidroizolatii, mai ales pe tot acoperisul, ca sa nu incepi sa injuri vecinul pentru o greseala pe care tot blocul o plateste. Si daca asta nu e un motiv suficient, ganditi-va la toate complexele comerciale care au acoperisuri foarte mari si care au parte de hidroizolatii executate in mod profesionist pentru ca nu isi permit sa fie injurati si in ultima instanta, sa tot achite reparatii peste reparatii cand pot foarte bine sa investeasca intr-un serviciu care va realiza hidroizolatii in cel mai profesionist mod cu putinta. Tehnologia in sine este una destul de simpla, dar gandita de asa natura incat totul sa se inchege foarte bine si sa nu fie nevoie sa revina meseriasii de fiecare data cand apa de ploaie devine un element care poate uza un acoperis sau o suprafata intens circulata. Procesul de hidroizolatii consta in impermeabilizarea elementelor de constructii impotriva infiltratiilor sau exfiltratiilor apei provenita din ploi sau a umiditatii din sol. Putem spune despre o cladire sau o structura ca este hidroizolata corespunzator atunci cand realizam o bariera continua si omogena impotriva apei, protejand astfel integritatea structurala a elementelor cladirii. Aceasta bariera se realizeaza cu membranele bituminoase termosudabile sau solutii lichide de hidroizolatie.

Aceste hidroizolatii se realizeaza din mai multe straturi bituminoase care au fost in prealabil impermeabilizate, garantand astfel durabilitatea oricarui proiect.

De regula, acoperisurile sunt cele pe care se vor executa aceste hidroizolatii, mai ales ca sunt atatea blocuri care nu beneficiaza de acest tratament impotriva apei. Si atunci, cel mai indicat este sa stiti exact care este tehnologia din spatele hidroizolatiilor.hidroizolatii

Una din etapele cele mai importante dinaintea procesului de hidroizolatii este pregatirea suportului de lucru. Daca vorbim despre o constructie noua prima etapa este cea de amorsare. Aceasta se face cu o amorsa pe baza de bitum cu solvent pentru uscare rapida. Astfel membrana bituminoasa ce urmeaza a fi aplicata va face o priza foarte buna cu stratul suport. In cazul in care se va executa o hidroizolatie a unei terase vechi aici putem intalni peste hidroizolatia existenta straturi de nisip, pietris sau dale de beton. Acestea vor trebui inlaturate si se va curata stratul suport pana acesta devine compact si rigid. Este posibil ca in unele cazuri sa se efectueze o decopertare a hidroizolatiei vechi locala sau in totalitate, in functie de cat de agravata este aceasta. Unde este cazul se vor face corectii de panta pentru ca apa sa fie dirijata catre gurile de scurgere. Dupa procesul de curatare, deprafuire si amorsare se vor verifica coloanele pluviale si se vor inlocui scurgerile de camp. In acest moment se poate trece la urmatoarea etapa de lucru – hidroizolatia. In functie de solutia tehnica adoptata se va realiza hidroizolatia cu membrane bituminoase in sistem monostrat sau multistrat. Dupa realizarea acesteia se vor monta deflectoarele (aerisitoarele) de acoperis. Rolul acestora este de a elimina condensul din stratul suport. Ulterior, vor veni straturile de drenaj si uzura, cele care vor indura majoritatea intemperiilor si a traficului uman unde va fi cazul. Si nu in ultimul rand, vor fi profile metalice si placi de ranforsare pentru colturile unde se realizeaza un unghi de 90 de grade intre elementele orizontale si cele verticale.

Cea mai importanta este membrana bituminoasa care se va comporta efectiv ca un scut si va mentine suprafata uscata si nu va permite apei sa se infiltreze in acoperis. Pentru o mai mare siguranta a unei hidroizolatii, membrana va fi aplicata in cel putin doua straturi, maximizand eficienta acesteia si durabilitatea ei in functie de traficul la care va fi supusa si la cantitatea de precipitatii dintr-o zona anume.

error: Content is protected !!